Bepaal de waarde van je platen

Voor het bepalen van de waarde van je platen kun je gebruik maken van de website discogs.com. Je vindt hier elke plaat die ooit is gemaakt, inclusief een enorme hoeveelheid informatie over die plaat, de verschillende versies die er van de plaat zijn en de actuele verkoopwaarde per versie. Als je een account aanmaakt kun je met 1 click je gevonden plaat toevoegen aan je zogenaamde collectie. Kost wel even wat tijd voor een verzameling platen maar dan heb je ook wat! Je kunt namelijk allerlei overzichten opvragen van je collectie. Er is daarbij ook een overzicht waarin de actuele verkoopwaarde per plaat staat plus de optelling daarvan en dat is dus de geschatte verkoopwaarde van je hele collectie. Klinkt simpel? Dat is het eigenlijk ook maar er zijn wel wat details die goed zijn om te weten als je echt aan de slag gaat. Die zijn verder op deze pagina beschreven, als je snel verder wil naar het verkoopverhaal gebruik dan onderstaande link daar naar toe.

Naar verkoopverhaal

Werkwijze

Voor het bepalen van de waarde van je platen kun je dus gebruik maken van de website discogs.com. Op deze site zijn vrijwel alle platen te vinden die ooit zijn gemaakt dus grote kans dat jouw platen er ook op staan en zo niet dan kun je ze zelf toevoegen. Je kunt zonder account gewoon rondkijken en platen opzoeken maar als je een gratis account maakt dan kun je onder dat account een platencollectie invoeren. Dat is niet moeilijk maar het kost wel even wat tijd omdat je niet alleen de plaat moet opzoeken maar ook precies de juiste versie van die plaat. Voor het bepalen van de waarde van een plaat is de juiste versie cruciaal, als voorbeeld: het zal duidelijk zijn dat een originele eerste persing van een Rolling Stones album uit de jaren 60 veel meer waard is dan een re-release van diezelfde plaat uit de jaren 90. Hier kan een factor 10 of meer verschil in zitten!

De juiste versie bepalen

Het bepalen van de juiste versie is vaak redelijk simpel maar van sommige platen zijn tientallen of zelfs honderden versies bekend en in dat geval kan het wel wat gepuzzel opleveren voordat je de juiste versie te pakken hebt. Als je niet helemaal zeker bent van je zaak dan helpt het vaak om even naar de foto’s te kijken die bij elke versie te vinden zijn. Als dat ook nog niet helpt dan is er ook nog zoiets als de matrix runout informatie. De matrix runout is het gedeelte van de plaat tussen de groeven van de plaat en het label, daar staat dus ook informatie en die staat ook altijd op discogs. Met deze informatie kom je er eigenlijk altijd wel uit hoewel het bij sommige platen dus wel even puzzelen  is. Nogmaals: de juiste versie opzoeken is cruciaal voor het bepalen van de juiste waarde en uiteraard ook als je gaat verkopen via discogs, als je iets verkoopt waarvan de versie niet blijkt te kloppen heb je als verkoper een probleem.

Hoeveel tijd kost het?

Er zijn diverse manieren om je collectie in te voeren, het hangt ook een beetje af van hoe je het zelf hebt georganiseerd. Als je collectie al per artiest/band is gesorteerd zoek je gewoon de pagina van die artiest op en daar staan in chronologische volgorde alle albums, singles en verzamelplaten die uit zijn gebracht door die artiest. Dat werkt dus lekker snel. Andere manier die ook vrij snel werkt is het zoeken op labelnummer van de plaat, als je daarop zoekt kom je vaak ook al bij de juiste versie terecht. Verder kun je op elk denkbaar ander gegeven zoeken om een plaat te vinden. Mijn ervaring is dat je gemiddeld circa 25 platen per uur in kan voeren. Dat betekent natuurlijk wel dat als je een flink setje platen hebt je wel even bezig bent met het invoeren van je collectie.

Het waarde overzicht

Als je wat platen in je collectie hebt zitten kun je op je collectie ook weer allerlei zoekopdrachten loslaten en ook allerlei overzichtjes produceren, leuk als je van lijstjes houdt! Wat buitengewoon handig is voor het waarde bepalen is het overzicht met daarin de verkoop statistiek per plaat. Dat kan discogs produceren omdat je ook via discogs kunt verkopen. Discogs houdt keurig netjes alle verkoop gegevens bij van elke plaat die ze verkopen en daar kun je dus een overzicht van krijgen voor alle platen in je eigen collectie. Dan zie je per plaat wat de minimum , de maximum en de mediaan verkoopprijs van die plaat is gebaseerd op de laatste 10 verkopen van die plaat. Tussen die bedragen zitten overigens enorme verschillen, bij mijn collectie een factor 3! Dat grote verschil is vrij simpel te verklaren, de prijs van een plaat is namelijk sterk afhankelijk van de staat van de plaat zelf en van de hoes. Daar is een zogenaamd ‘grading’ systeem voor dat ik in het verkoop deel uitleg maar dit betekent dus dat plaatjes in slechte staat veel minder opbrengen dan plaatjes in erg goede staat, logisch eigenlijk. Nog even iets: niet elke plaat is ooit verkocht op discogs dus in je overzicht krijg je ook een setje platen zonder waarde. Let daar even scherp op, die moet je eigenlijk allemaal 1 voor 1 even bekijken want het is heel goed mogelijk dat daar wat hele kostbare exemplaren tussen zitten (bij mij in elk geval wel). Voor elk van deze plaatjes moet je dan even kijken of deze te koop staat in Discogs en zo ja voor welke prijs. Als het inderdaad een dure is moet je dat even handmatig bijhouden. Nogmaals let hier goed op want hier kunnen platen bij zitten die zo zeldzaam en/of duur zijn dat ze nog nooit verkocht zijn op discogs.

Wat is de waarde waard?

Dat is natuurlijk de hamvraag, dan heb je al je plaatjes keurig ingevoerd en vertelt discogs je dat je verzameling heel veel geld waard is en dan? Mijn ervaring tot zo ver is dat die waarde eigenlijk vrij realistisch is. Als ik alles wat ik nu heb verkocht bij elkaar tel en dat vergelijk met de discogs waarde dan kom ik (bruto) dicht uit bij de discogs mediaan prijs. Let op dat dit bruto is, je bent voor het verkopen ongeveer 15% kwijt aan allerlei verkoop commissies (en de BTW daarop) en je moet ook wat kosten maken voor verpakkingsmateriaal.  Verder is het natuurlijk zo dat het ook afhangt van de staat waarin je platen verkeren, de platen die ik tot nu toe heb verkocht waren allemaal in zeer goede staat.

Exporteren van je waarde overzicht

Nog een praktisch dingetje, je kunt je collectie exporteren en daarna inlezen in Excel. Voor zover ik heb kunnen zien kan dat helaas niet met het prijzenoverzicht terwijl dat nu juist superhandig is om je verkoop goed te plannen. Klein trucje: zet het prijzen overzicht op het maximale aantal regels (250), selecteer van linksboven tot rechtsonder alle regels en kopieer deze (CTRL-C in Windows) en plak het vervolgens in een Excel spreadsheet (CTRL-V in Windows). Doe dit voor elke volgende set van 250 platen en plak die onder de vorige selectie in Excel. Zelfs voor een flinke verzameling is dat in een paar minuten gedaan, daarna nog een beetje opleuken in Excel door zinloze kolommen eruit te mikken en je kunt aan de slag als internationaal platenboer (of boerin)!

Door naar verkoopverhaal