Verpakken en versturen

Dan heb je die mooie plaat voor een goede prijs verkocht aan een koper die al jarenlang net naar die ene plaat op zoek was. Heel leuk maar zorg er dan wel voor dat je de handel ook deskundig inpakt anders heb je grote kans op een ontevreden koper. Deskundig inpakken is natuurlijk niet moeilijk als je maar een aantal simpele regels volgt. Ten eerste verpak je de plaat altijd apart van de hoes, ten tweede gebruik je degelijk verpakkingsmateriaal en ten derde gaat kwaliteit voor tijd! Bespaar geen tijd op het inpakken en het verpakkingsmateriaal maar geef dit alle aandacht die het verdient.

Het inpakken

Zoals al gezegd, haal altijd de plaat uit de buitenhoes en verpak de plaat apart van de hoes. De reden is simpel: je plaat werkt als een soort scheermes. Als je deze in de hoes laat zitten is het resultaat een mogelijk beschadigde hoes en als je plaat daarbij dan ook beschadigd raakt is de ellende compleet. Nogmaals: apart verpakken dus. Dit geldt overigens ook voor een binnenhoes die specifiek is voor de plaat, dus als de binnenhoes een fotohoes of een hoes met songteksten is haal ik de plaat eruit en stop deze in een verse nieuwe witte hoes, ik stop de originele (lege) binnenhoes terug in de buitenhoes. Een single doe ik ook altijd in een vers wit binnenhoesje en ook die verpak ik apart van het buitenhoesje.

Inpakmateriaal

Bij het verpakken wikkel ik de platen en de hoezen van twee kanten in bubbelfolie ter extra bescherming. Daarna gaat dat pakketje in een kartonnen doos die speciaal hiervoor bedoeld is. Deze platendozen zijn op vele plekken te koop, ik koop zelf meestal bij Who’s Your Daddy Records maar er zijn heel veel van dit soort winkels. Hier koop ik overigens ook extra binnenhoezen om de LP’s en singles in te stoppen. Dit is de noppenfolie die ik gebruik.

Dat is een beste rol, kun je even mee vooruit! Er staan op Youtube overigens heel veel filmpjes over het inpakken van platen, ik vind deze wel goed. Ik doe het eigenlijk precies zoals deze mijnheer het voordoet.

Verzenden van Discogs bestelling

Als je verkoop via discogs is gedaan dan mag de koper bepalen hoe het verzonden wordt. Dit moet je dus even vragen nadat je de bestelling hebt ontvangen, dat doe je vanuit de discogs order administratie. In het berichtveld onderaan de order beschrijf je de mogelijkheden en de bijbehorende prijzen en dat verstuur je met een druk op de button naar de koper. Daarbij gaat de status van de order van “New Order” naar “Buyer contacted”. Nadat de koper een keuze heeft gemaakt vul je in dezelfde discogs order administratie de verzendkosten in, weer een druk op de button en de status gaat naar “Invoice sent”. Als je met track en trace verstuurt kun je na het verzenden via hetzelfde order afhandelingsscherm de track en trace code doorgeven.

Verzenden van Catawiki bestelling

In dit geval bepaal je de verzendkosten op het moment van aanbieden van het kavel. Je kunt voor een hele reeks landen opgeven wat de verzendkosten zijn. De bieders zien bij het kavel alleen de verzendkosten voor hun eigen locatie. Let daarbij wel even op een paar dingen. Ten eerste het gewicht van je pakketje, voor Nederland maakt het niet uit maar voor internationale zendingen is een pakketje boven de 2kg een stuk duurder. Een kavel van ongeveer 7 LP’s zit precies zo rond de 2kg dus kijk even goed uit welke prijs je neemt (ik spreek uit ervaring, heb al een pakketje gehad dat net 50 gram boven die 2kg kwam maar had daar niet op gerekend, kost je 4,50 Euro!).

Verder even letten op het veldje “geselecteerde landen Europa”, dat is een lastige omdat daar landen bij zitten waarvoor Postnl verschillende tarieven heeft. Ierland is bijvoorbeeld veel duurder dan Oostenrijk. Ik neem toch maar het lagere tarief om potentiële kopers niet af te schrikken maar als je de pech hebt van een koper uit Ierland kost je dit een paar Euro (ik spreek weer uit ervaring!).

Verder neem ik altijd de prijs voor verzenden met track & trace. Nadat je van catawiki bericht hebt ontvangen dat de koper heeft betaald aan Catawiki krijg je ook naam en adres van de koper te zien en kun je versturen. Als het is verstuurd moet je nog wel even de status van de bestelling op Verzonden zetten anders krijg je geen geld van Catawiki! Hier kun je ook de track en trace code meegeven. Uitbetaling van Catawiki is op elke woensdag 2 weken na verzending.

Vervoerders

Ik verstuur meestal via postnl, gaat erg makkelijk. Het verzendlabel maak je thuis aan (ook als het niet aangetekend of zonder track en trace gaat), website is erg makkelijk in het gebruik. Kiala is voor Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk ook een prima en relatief goedkope optie, ook deze website werkt erg makkelijk. Verschil is hier dat de koper het pakketje zelf op moet halen in een Kiala ophaalpunt. Dat kun je dus eigenlijk alleen voor discogs verkoop gebruiken omdat je dan precies af kan spreken welk ophaalpunt dat gaat worden. Ik gebruik ook weleens DHL maar liever niet eigenlijk, de website is vrij hopeloos (8 keer clicken voordat je bij een tarief komt, give me a break!), verzending is erg traag en je kunt het pakketje pas volgens met je track en trace code op het moment dat het is aangekomen in het land van bestemming. Bizar onhandig, wel goedkoop overigens.