Platen verkopen en veilen

Als de waarde van je platen is bepaald door ze in te voeren op discogs kun je aan gang met verkopen. Daarvoor moet je eigenlijk wel een soort verkoopstrategie hebben. Moeilijk woord maar daar bedoel ik mee dat er diverse manieren zijn om van je platen af te komen en je moet voor elke plaat (of soort plaat) de juiste manier kiezen.

Ik doe het zo: de duurdere platen (vanaf grofweg 20 Euro) verkoop ik via mijn discogs online platenwinkel rechtstreeks aan klanten. Dat gaat super simpel: elke plaat in je collectie kun je met 1 click in je platenwinkel zetten. De plaatjes die per stuk wat minder waard zijn bundel ik tot veilingkavels en die verkoop ik via veilingsite catawiki.nl.

Dit is een hele korte samenvatting, als je daar genoeg aan hebt kun je hier doorgaan naar het verpakken en verzendverhaal. Als je meer wilt weten lees dan gewoon door, via de inhoudsopgave kun je direct naar een onderwerp op deze pagina toe.

Welke platen verkopen en welke veilen?

Welke platen kun je nu beter veilen en welke zijn meer geschikt voor directe verkoop? Mijn ervaring is dat de duurdere platen niet zo veel opbrengen op catawiki, zeker niet als het platen zijn van onbekende artiesten. Ik heb op die manier bij mijn eerste catawiki verkopen toch wel wat geld laten liggen, als voorbeeld: ik had een setje gemaakt met redelijk obscure reggae platen , dat setje was volgens discogs ruim 300 Euro waard maar ik kreeg er maar 120 Euro voor op de veiling. Dat terwijl er 1 plaat in het setje zat dat alleen al die waarde had, niet zo heel erg handig dus.

Dat is nog niet het hele verhaal: als het gaat om dure, zeldzame platen van bekende artiesten dan wordt daar op catawiki wel degelijk goed op geboden (maar die heb ik helaas zelf bijna niet), dus zeldzame platen van Bowie, Nirvana, R.E.M., Springsteen, U2 en noem maar op die doen het zeker wel goed op catawiki en die kun je prima veilen. Het lijkt er ook op dat catawiki razendsnel groeit en dat er steeds meer geboden wordt en ook vanuit vele landen, daardoor wordt het eigenlijk steeds aantrekkelijker om ook duurdere platen toch te veilen.

Verder is het zo dat je voor een veilingkavel ook een minimum prijs op kan geven. Dat kan alleen maar voor kavels met een minimaal te verwachten opbrengst van 200 Euro dus dan heb je het echt over duur spul. Als de minimum prijs (reserve price heet het formeel) niet wordt geboden wordt het kavel niet verkocht en loop je dus ook geen risico dat het voor te weinig geld weg gaat.

Samenvattend: Mijn "strategie" werkt prima voor mijn platenverzameling maar afhankelijk van het soort platen dat je zelf hebt zul je even goed na moeten denken over hoe je het aan wil pakken.

Verschil tussen verkopen en veilen

In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen tussen verkopen en veilen netjes bij elkaar.

DiscogsCatawiki
PrijsBepaal je zelf op basis van grading van je plaat, hoeveel van dezelfde plaat en kwaliteit te koop staat en hoe graag je wilt verkopen. Je kunt per plaat aangeven of je biedingen (onder de vraagprijs) toestaat.Onzeker, hangt van bieden af maar gemiddeld over alle verkochte kavels haal ik circa 90% van de discogs mediaan prijs. Voor items duurder dan 200 Euro kun je een minimum prijs zetten. Biedingen zijn bindend!
Wanneer wordt verkochtOnzeker, gewoon afwachten.Bepaal je zelf, meerdere veilingen per week.
Soort kopersSerieuze verzamelaars, stellen hoge eisen aan platen. Correcte grading, correcte versie en goede beschrijving van bijzonderheden van de plaat is een absolute must.Lijkt een mix van verzamelaars en gelegenheidskopers. Daardoor iets minder strikte eisen aan grading maar veilingmeesters bewaken kwaliteit van het aanbod. Kringloop spullen kom je niet tegen!
Bundelen van platenNiet actief mogelijk, platen kunnen alleen per stuk te koop worden gezet. Bij bestelling van meer platen tegelijk door één koper kun je wel orders administratief bundelen zodat bijvoorbeeld maar 1x betaald hoeft te worden.Helemaal zoals je het zelf kan bedenken maar moet wel goedgekeurd worden door veilingmeester. In de praktijk zie je dus kavels met een enkele plaat tot kavels van tientallen platen tegelijk. Ik doe zelf meestal setjes van tussen de 3 en de 6 platen.
Kosten8% van de verkoopprijs + 21% BTW daarover plus circa 5% kosten voor Paypal (ook over de verzendkosten!). Totaal ruim 15% kosten. Je krijgt hiervoor maandelijks een rekening van Discogs.12,5% van de biedprijs + 21% BTW daarover is 15,1%. Wordt door Catawiki automatisch ingehouden bij uitbetaling.
BetalingRechtstreeks van de klant, meestal via Paypal maar kan in overleg ook via bank overschrijving (dat scheelt circa 5% dus altijd vragen).Loopt via catawiki, als betaling bij Catawiki is ontvangen krijg je bericht en kun je verzenden. Uitbetaling door catawiki op woensdag 2 weken na verzending (datum verzending moet je zelf doorgeven).
VerzendkostenSpreek je af in overleg met de koper, sommige kopers willen besparen door geen track&trace te nemen. Spreek duidelijk af dat dit voor risico koper is.Geef je aan bij het te koop zetten van het kavel, koper kan eventueel af komen halen. Ik reken verzendkosten altijd op basis van gebruik van track&trace.
Contact met koperOnmiddellijk als order is geplaatst krijg je hiervan bericht in email en kun je op diverse manieren contact opnemen met koper.Is pas mogelijk na betaling aan Catawiki, zolang niet is betaald weet je niet wie de koper van het kavel is.

Overigens kun je ook op discogs wel actief verkopen,

Verkopen via discogs

Dat gaat eigenlijk wel heel makkelijk. Wat heb je allemaal nodig:

(1) Een discogs account uiteraard, eventueel met een ingevoerde collectie maar kan ook zonder door platen direct te koop te zetten
(2) Zogenaamde "seller terms", verkoopvoorwaarden in goed Nederlands. Kun je creatief mee zijn maar je kunt ook gewoon die van mij kopiëren, ik heb ze zelf ook bij elkaar gekopieerd. Hier is de link: Seller Terms. De seller terms staan rechtsboven.
(3) Een paypal account, niet verplicht maar eigenlijk onmisbaar omdat 90% van de klanten via Paypal betaalt.

Als dat is geregeld hoef je eigenlijk alleen nog maar je plaatjes te koop te zetten. Daar zit nog wel wat werk aan vast, als je platen nog niet in een collectie zitten moet je eerst de juiste versie bepalen, daarna moet je elke plaat en hoes een zogenaamde grading geven. Dat komt wel heel erg nauw, kopers op discogs zijn voornamelijk verzamelaars en die zijn heel erg scherp op de juiste grading. Lees de grading instructies daarom goed door en en pas de richtlijnen strak toe. Hier staat een uitleg over het grading systeem. Vergeet ook niet om naar de zijkanten van je hoes te kijken, als daar wat slijtage aan is moet je dat ook melden.  Als dat gedaan is bepaal je tenslotte de vraagprijs en geef je aan of je ook (kortings)aanbiedingen accepteert voor de plaat. Hoe bepaal je de vraagprijs? Daarvoor moet je eigenlijk ook een soort strategie hebben, ik doe het zo: als ik een plaat te koop zet kijk ik eerst op discogs welke andere verkopers diezelfde plaat te koop hebben staan waarbij ik kijk naar exemplaren met dezelfde grading als mijn eigen exemplaar, verder kijk ik hoeveel er van de plaat te koop staan en waar ze te koop staan. Op basis daarvan bepaal ik mijn prijs.

Ik heb hier overigens nog wat extra verkooptips staan voor verkopen via discogs.

Je eerste Discogs verkoop

Vervolgens is het een kwestie van wachten op je eerste bestelling, die komt mogelijk sneller dan je zou denken. Als verzamelaar kun je namelijk een verlanglijstje (Want list) aanmaken op discogs. Zodra je iets te koop zet dat bij iemand op de verlanglijst staat krijgt diegene daar een berichtje van. Die berichtjes gaan de hele wereld over vandaar dat je zodra je iets te koop zet gelijk een wereldwijd zichtbare platenwinkel hebt, cool toch! Als die eerste bestelling dan in je email zit is het even feesten en dan gelijk actie, je moet contact opnemen met de koper om te vragen hoe de verzending geregeld moet worden, je kunt daarbij ook andere dingen afspreken zoals betaling via overschrijving in plaats van paypal. Voor communicatie heeft discogs een eigen berichtensysteem maar je krijgt ook het email adres van de verkoper. Na afspraak over verzendkosten voer je die zelf in bij de bestelling en verstuur je de rekening naar de klant. Vervolgens even wachten op je centjes, als het via paypal gaat heb je vaak binnen het uur je geld al binnen. Als het geld is ontvangen kun je de bestelling verzenden. Hopelijk krijg je na ontvangst ook wat positieve feedback van de koper.

Overigens krijg je na het te koop zetten ook veel vragen over je platen, vaak wordt gevraagd om foto’s te sturen van hoezen en labels. Dat is ook wel begrijpelijk, ik heb al mijn dure spullen hier te koop staan en kopers willen toch wel graag van te voren weten hoe het eruit ziet voor ze veel geld uitgeven.

Op de 5de van elke maand krijg je van discogs een rekening van de verkoopcommissies van de afgelopen maand. De commissie (Sales Fee) is 8% plus daarover BTW. Ook aan paypal betaal je commissie, het percentage is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en uit welk land de betaling komt maar gemiddeld is het een schandalige 5%. Erger nog, die commissie betaal je ook over de verzendkosten!

Veilen via catawiki

Als je platen gaat veilen via catawiki dan moet je jezelf als verkoper registreren. Dat is niet al te ingewikkeld, gewoon wat gegevens over jezelf invoeren en uiteindelijk ook een kopie van je paspoort opsturen, een paar dagen na opsturen paspoort krijg je bericht dat je bent toegelaten als verkoper. Verkopen doe je door zogenaamde kavels aan te bieden. Het eerste wat je moet doen als je een kavel maakt is aangeven op welke veiling je wil verkopen, ik verkoop vrijwel alles op de ‘gewone’ platenveiling die elke dinsdagavond om 8 uur begint maar er zijn ook platenveilingen voor een aantal beroemdheden (Beatles, Stones, Presley, U2 en nog een paar) of voor bepaalde genres of thema’s.

Een kavel bestaat verder uit een titel, een ondertitel, een beschrijving van het kavel in tekst en een setje foto’s van het kavel. Het spreekt eigenlijk allemaal nogal voor zichzelf. Let wel op dat je de kwaliteit van de platen en de hoezen vermeldt (de grading) en dat je ook van elk label een foto maakt. Vervolgens geef je aan wat de verwachte opbrengst is, hier gebruik ik de mediaan waarde van de discogs waardelijst voor, en wat de verzendkosten per land of regio zijn. Daarna aanbieden en even afwachten, als alles goed gaat krijg je bericht van de veilingmeester dat je kavel is goedgekeurd. Af en toe komt het voor dat je kavel wordt afgekeurd, de reden krijg je te horen van de veilingmeester en dan kun je het kavel aanpassen of een ander kavel aanmaken. Het is daarna even afwachten op welke datum de veiling is, daar krijg je geen apart bericht van maar je kunt het wel zien in je overzicht van aangeboden kavels. Je krijgt wel een bericht als de kijkdag van je kavel begint, de kijkdag is bedoeld om te controleren of alles in orde is met je kavel.

Prijs vliegt omhoog in laatste minuten!
Prijs vliegt omhoog in laatste minuten!

Je eerste catawiki veiling

Best wel spannend hoor die eerste veiling, de normale platenveiling is elke dinsdag vanaf 8 uur en het bieden begint vanaf vrijdagmiddag 12 uur. Mijn ervaring is dat er vanaf vrijdag al flink wordt geboden op de meeste kavels en als je geluk hebt gaat het in de laatste minuten van de veiling echt hard omdat een aantal kopers tegen elkaar op gaat bieden. Ik heb al diverse keren meegemaakt dat het bod in de laatste minuten met een paar tientjes omhoog ging! Biedingen zijn overigens bindend, dat wil zeggen dat de hoogste bieder verplicht is om te kopen. Als je als hoogste bieder niet betaalt start catawiki een incasso procedure. Na de veiling even afwachten op bericht van betaling aan catawiki, daar krijg je een email van. De snelheid van betalen is heel erg wisselend. Van sommige kavels krijg je de dag na de veiling al een betalingsbericht, soms duurt het veel langer. Als je het betalingsbericht hebt ontvangen krijg je daarbij ook te zien wie de koper is en kun je het kavel versturen. Daarna moet je zelf even het kavel op status verzonden zetten en daarbij ontvang je gelijk van catawiki een bericht met de datum van uitbetaling. Dat is altijd op een woensdag 2 weken na verzending. Bij uitbetaling houdt catawiki de verkoopcommissie van 12,5% plus BTW daarover al in. Dat is dus totaal 15,1%, die betaal je dus niet maandelijks apart zoals bij discogs.

Andere manieren van verkopen

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je platen te verkopen, onderstaand een heel kort overzicht. Voor meer informatie kun je contact opnemen:

Veilen via eBay, eBay is natuurlijk veel groter dan catawiki en ook voornamelijk gericht op de US. Ik heb  geen ervaring met eBay verkopen maar dit is zeker een serieuze optie als extra kanaal voor grote collecties en/of hele bijzondere spullen waarvoor je een wereldwijd of Amerikaans koperspubliek zoekt voor je veiling.

Aanbieden op Marktplaats, ik heb er niet veel tijd aan besteed maar ik werd niet vrolijk van wat ik aan platen te koop zag staan op Marktplaats, wat een bende. Lijkt me niet de plek om serieus platen te verkopen.

En als je zelf geen tijd, zin of gelegenheid hebt om je platen te verkopen dan kun je alles in 1 keer proberen te verkopen of iemand zoeken die op commissie basis voor je verkoopt. Als je daar belangstelling voor hebt neem dan even contact op, ik doe hier graag een voorstel voor.

Door naar verpakken en verzenden