Actief verkopen op Discogs

Ik heb op de verkoop pagina een aantal verschillen aangegeven tussen verkopen via discogs en veilen via catawiki. Een belangrijk verschil is dat je bij discogs vrij passief bezig bent, je zet plaatjes te koop in je winkel en moet dan maar wachten wie er komt winkelen. Dat is niet het hele verhaal, er zijn ook hier wat mogelijkheden om wat actiever te zijn met verkopen.

Het simpelste is om bij elke bestelling even te kijken op het verlanglijstje van de koper (als dat er is, heel vaak wel). Als daar iets bij staat wat ik te koop heb of als ik meerdere platen heb van de artiest waarvoor iets wordt besteld dan vraag ik altijd even of de klant belangstelling heeft. Vaak geef ik dan ook een kleine korting op het 2de plaatje. Is voor mij leuk want goede handel en voor de klant ook want die betaalt dan enkele keer verzendkosten. Ik heb op die manier al vele extra platen verkocht.

Andere manier is om wat platen die iets met elkaar gemeen hebben in prijs te verlagen. Mooi voorbeeld, ik had (en heb) veel reggae platen te koop staan waarvan veel in het duurdere segment. Daarvan verkocht ik letterlijk helemaal niets, ook niet van de goedkopere reggae platen. Ik heb daarom de 5 duurste allemaal een klein beetje goedkoper gemaakt en het resultaat was verbluffend. Binnen een week verkocht ik 5 reggae platen waarvan een aantal hele dure maar ook een aantal die ik niet in prijs had verlaagd. De verkochte reggae plaatjes staan in de foto galerij,  5 stuks voor in totaal ruim 250 Euro!

Een manier die een beetje lijkt op bovenstaande is steeds een klein setje gerelateerde platen toevoegen aan de winkel. De relatie kan zijn van dezelfde artiest, van hetzelfde label of in hetzelfde genre. Ook hierbij merk ik dat er een duidelijk stijging in het aantal bestellingen is vlak na het toevoegen en ook hier weer niet alleen maar voor de plaatjes die zijn toegevoegd maar ook voor andere plaatjes. Hoe dat nou precies komt weet ik niet maar ik vermoed dat het komt doordat bij het toevoegen van platen of verlagen in prijs de mensen e-mails ontvangen met mijn nieuwere of goedkopere platen die ze op hun lijstje hebben staan en daardoor online rond gaan struinen in mijn platenwinkeltje.

De laatste manier is nog iets actiever, ik heb onlangs een setje platen te koop gezet van the Rousers, een Nederlandse band. Ik heb bij elk van die platen bij de beschrijving toegevoegd "Rousers package deal anyone, contact me!". Het idee was dat ik bij bestelling van meerdere Rousers platen wat korting zou geven. Ook dat werkt prima, binnen 24 uur 2 aanvragen en bij de 2de aanvraag verkocht ik mijn plaatjes inderdaad.

Moraal van het verhaal: verkopen op discogs is redelijk passief maar door actief bezig te zijn met prijzen en te koop zetten van kleine setjes platen kun je de verkoop toch heel aardig stimuleren.